Hoe Holly en Rumer hun spermadonor kozen nadat ze verstrikt raakten in elk klein detail
Rumer en Holly legden zichzelf veel druk op om de ‘perfecte’ spermadonor voor hun gezin te kiezen. Nu hun zoon Freddie er is, lijken al die zorgen veel minder belangrijk.
Voor het Britse stel Holly en Rumer is samen beslissingen nemen altijd snel en gemakkelijk geweest, al sinds ze elkaar begin 2020 ontmoetten. Binnen een paar maanden na hun eerste ontmoeting werden ze een stel, gingen ze samenwonen en werd een huwelijk en kinderen besproken.
Maar één beslissing bleek lastiger dan verwacht: Hoe moesten ze een spermadonor kiezen voor hun gezin?
Het plan was om in 2023 te trouwen en daarna een gezin te stichten. Het stel was erg geïnteresseerd in wederzijdse IVF – een van Holly’s eicellen bevruchten met donorsperma en dan Rumer de baby laten voldragen. Voor een tweede zou Holly het kind dragen dat het resultaat was van een van Rumers eicellen.
We waren echt verrast hoe moeilijk het was. Je kiest de andere helft van je baby.
Ter voorbereiding lieten ze allebei hun vruchtbaarheid controleren in 2022. De resultaten gooiden hun plannen overhoop. Hoewel Holly’s uitslag erg positief was, was Rumers vruchtbaarheid minder dan verwacht. Ze kregen het advies om meteen te beginnen. Ze besloten Rumers eigen eicellen te gebruiken voor het eerste kind, in plaats van het risico te lopen dat haar vruchtbaarheid verder zou afnemen wanneer het tijd zou zijn voor een tweede kind.
Rumer herinnert zich de tegenstrijdige gevoelens:
“De uitslag was een beetje een klap in het gezicht. Tegelijkertijd was ik blij voor Holly dat zij in een betere positie zat.”
Ze moesten nu accepteren dat Rumer IVF zou moeten ondergaan in plaats van de minder invasieve behandeling van inseminatie. Ze waren vooral bezig met de behandeling zelf en minder met het vinden van een spermadonor.
“Het is overweldigend als je IVF en die wereld betreedt. Sperma nodig hebben lijkt een bijzaak. We waren dus echt verrast hoe moeilijk het was. Je kiest de andere helft van je baby”, zegt Holly.
Op wie moest de donor lijken?
Veel stellen zoeken een spermadonor die op de partner lijkt maar geen DNA deelt met het kind, zodat het kind toch op diegene kan lijken.
Rumer heeft een lichte huid, blond haar en blauwe ogen. Holly is haar tegenpool met een olijfkleurige huid, donker haar en bruine ogen. Ze wilden allebei de biologische moeder zijn van ten minste één van hun kinderen.
Moesten ze dan verschillende donoren kiezen om er zeker van te zijn dat de kinderen op de niet-biologische moeder zouden lijken? Dit zou betekenen dat hun kinderen geen genetische broers of zussen zouden zijn.
Of moesten ze voor al hun kinderen dezelfde donor kiezen?
Ik werd heel kieskeurig over alles, tot zijn favoriete kleur aan toe.
Ze waren het snel eens over dit dilemma.
“Uiteindelijk willen we gewoon dat ze biologisch verwant zijn, zodat ze halfbroers of -zussen zijn. En als ze de naam van de donor willen weten als ze ouder worden, kunnen ze dat samen doen”, zegt Rumer.
En dus gingen ze op zoek naar een donor die op Holly leek en die ze voor al hun toekomstige kinderen zouden gebruiken.
Overweldigd door informatie
Maar Holly en Rumer realiseerden zich al snel dat ze veel meer beslissingen moesten nemen over hun donor dan alleen zijn uiterlijk.
Ze besloten met de European Sperm Bank in zee te gaan, omdat ze hier veel meer informatie over de donoren konden krijgen dan bij de andere spermabanken in het Verenigd Koninkrijk die ze hadden bekeken. Ze wilden zoveel mogelijk informatie voor hun eigen gemoedsrust, maar ook zodat hun kinderen in de toekomst antwoord zouden kunnen krijgen op eventuele vragen over hun donor.
Informatie is fantastisch, maar kan ook overweldigend zijn. Vooral Holly, die geen DNA zou delen met hun eerste kind, raakte verstrikt in elk klein detail over de donoren.
Lees hier onze gids over het kiezen van een spermadonor.
“In wezen zochten we iemand die op jou leek”, zegt Rumer tegen Holly, aangevend hoeveel druk ze zichzelf oplegden om de ‘perfecte’ beslissing te nemen.
“Ik werd heel kieskeurig over alles, tot zijn favoriete kleur aan toe”, zegt Holly.
Op hun gevoel af
Na wekenlang stressen over donorprofielen, naderde hun behandelingsdatum en moesten ze de knoop doorhakken.
Ze namen contact op met de European Sperm Bank via de chat op de website, waar de medewerkers hen hielpen een duidelijk beeld te krijgen van wat voor hen belangrijk was. Van daaruit slaagde het stel erin om hun zoektocht te beperken tot drie donoren, die allemaal vergelijkbare kenmerken hadden als Holly.
Te bedenken dat we er zo lang over hebben gedaan om een donor te kiezen. Nu Freddie er is, doen al die dingen er niet meer toe.
Uiteindelijk ging het stel op hun gevoel af. Enkele dingen die ze leuk vonden aan hun donor waren zijn stemopname, dat hij een familiemens is en goed opgeleid is.
“Maar er was niet één groot ding waardoor we dachten dat hij de juiste was. We hadden gewoon een heel goed gevoel over hem”, zegt Rumer.
Holly is het ermee eens.
”Het voelde gewoon alsof hij goed bij ons paste”, zegt ze en voegt daaraan toe:
“Het hielp ook enorm dat we babyfoto’s konden bekijken. Dit is niet mogelijk in het Verenigd Koninkrijk als je het via de NHS doet. En we vonden hem een schattige baby”, zegt Holly.
“We zullen altijd van hem houden, wat er ook gebeurt”
Eind 2022 begon de IVF-behandeling. Rumer liet twee keer eicellen uit haar halen.
Na hun huwelijk en huwelijksreis in de lente van 2023 werd het embryo dat hun zoon zou worden bij Rumer geïmplanteerd. In februari 2024 werden Holly en Rumer moeder van Freddie, een gezonde, gelukkige en nieuwsgierige jongen.
Ze zijn van plan om hun gezin uit te breiden met meer kinderen – misschien drie of vier, allemaal met dezelfde donor. Ze hebben extra spermarietjes van hem in opslag bij de European Sperm Bank,zodat ze genoeg hebben voor Freddies toekomstige broers en zussen.
Maar voor nu genieten ze ervan om een gezin van drie te zijn. Nu Freddie er is, lijkt al het gepieker over het vinden van de perfecte donor minder belangrijk.
“Te bedenken dat we er zo lang over hebben gedaan om een donor te kiezen. Nu Freddie er is, doen al die dingen er niet meer toe”, zegt Holly, kijkend naar Freddie die diep slaapt in haar armen.
“We zullen altijd van hem houden, wat er ook gebeurt.”
Rumer en Holly hebben een betaalde samenwerking met de European Sperm Bank.
Dit is misschien ook iets voor jou
Het lesbische stel Jo en Viv reisden naar het buitenland voor een vruchtbaarheidsbehandeling
Jo (25) en Viv (29) zijn getrouwd en wonen in Polen, waar LGBTQ+ mensen geen kinderen mogen adopteren en ook geen kinderen mogen krijgen via geassisteerde voortplanting. Daarom ging aan de geboorte van de kleine Ivy een hele reis vooraf, zowel mentaal als geografisch.