Trotse spermadonor: het belangrijkste voor mij is anderen helpen
Slechts ongeveer zeven procent van de mannen die een aanvraag indienen om spermadonor te worden, wordt goedgekeurd om aan het donorprogramma deel te nemen. De 22-jarige Peter is een van hen. Hier deelt hij zijn gedachten over het doneren van sperma, inclusief hoe zijn familie reageerde, zijn redenen om een open donor te worden en wat er gebeurt als hij later van gedachten verandert.
Waarom ben je spermadonor geworden?
“Ik herinner me dat mijn vader, toen ik acht was, lesbische vriendinnen had, die meerdere kinderen hadden van een man die ze niet kenden. Ik was een beetje verbaasd, omdat ik tot dan toe geen ervaring had met ‘regenbooggezinnen’.
Later kreeg mijn vader een vriendin die twee zonen had. Op een zondagmorgen, toen haar zonen en ik tieners waren, kwamen we te weten dat de vader van de zonen van mijn vaders vriendin niet hun biologische vader was. “Meen je dat?” en “Hoe kunnen ze zoveel op hun vader lijken?” waren slechts twee van mijn vragen. Maar het belangrijkste was de kalme reactie van de zonen van de vriendin: “Nou en? Onze vader blijft onze vader.”
Ik herinner me dat ik het erg inspirerend vond. Dat je als spermadonor allemaal verschillende soorten gezinnen kunt helpen. Als 15-jarige besloot ik dat ik donor wilde zijn als ik oud genoeg was, als ik zou worden goedgekeurd.”
Hoe verliep het proces om te worden goedgekeurd als spermadonor?
“Ik heb twee spermamonsters aan European Sperm Bank gegeven en gelukkig was mijn spermakwaliteit goed. Ik onderging ook een volledig gezondheidsonderzoek bij een arts, die er alles aan wilde doen om ervoor te zorgen dat ik een weloverwogen beslissing nam en op de hoogte was van alle feiten. Mijn indruk was dat hij zich ervan wilde verzekeren dat ik volwassen genoeg was. Ik werd toen uitgenodigd voor een gesprek en een interview. Ik heb op geen enkel moment in het proces getwijfeld aan mijn beslissing en heb mijn eerste donatie gedaan toen ik 20 was.”
Zo zien onze donatieruimtes eruit.
Hoe was het om de eerste keer sperma te doneren?
“Ik voelde me in het begin erg ongemakkelijk. Ik had me een donkere, sjofele ruimte voorgesteld, maar de kamer was eigenlijk heel schoon, een beetje klinisch, met licht dat door de ramen naar binnen scheen. Ik raakte al snel gewend aan de omgeving en het voelt niet meer ongemakkelijk. Het is routine geworden – ik doneer ongeveer een keer per week. Het duurt ongeveer 15 minuten, van binnenkomst tot weggaan.”
Wie weten dat je spermadonor bent en wat was hun reactie?
“Ik heb het mijn hele familie en een groep vrienden verteld. Ik schaam me er absoluut niet voor. Mijn vader steunde me, maar wilde zeker weten dat ik mijn beslissing serieus nam. Dat was logisch voor mij. Zodra ik mijn redenen uitleg, accepteren mensen het altijd.”
Ik schaam me persoonlijk totaal niet om spermadonor te zijn.
Mensen denken vaak dat ik het alleen voor het geld doe. Maar ik heb een fulltime baan en heb het geld niet nodig. Bovendien mogen spermadonoren geld als hun belangrijkste motivatie hebben. Dat verandert niets aan het feit dat ze andere mensen helpen hun grootste droom te vervullen.”
Had je familie bedenkingen?
“De enige die er niet zo blij mee was, was mijn ex-vriendin. Voor haar voelde het alsof ze me moest delen met anderen. Maar ik heb mijn intenties uitgelegd en toen ging ze overstag: “Het is mijn WENS om spermadonor te zijn en het is iets dat groter is dan jij en ik. Het is heel belangrijk voor andere mensen. Donorkinderen worden uit liefde geboren en dat ik op deze manier kan helpen leven te creëren en andere gezinnen uit alle lagen van de bevolking kan helpen met zoiets zinvols en belangrijks, geeft mij een groot gevoel van trots.”
Het belangrijkste voor mij als spermadonor is andere mensen helpen. Ik ben ervan overtuigd dat die waarde de rest van mijn leven belangrijk voor me zal blijven.
Als spermadonor word je gevraagd een persoonlijke handgeschreven boodschap te schrijven die het donorkind kan lezen. Hoe heb je dat aangepakt?
“Ik was er in het begin niet helemaal op voorbereid, het was echt een niets ontziend persoonlijk proces. Het feit dat mijn profiel een reeks andere concrete feiten over mij bevat, geeft het donorkind ook veel intieme informatie. Ik heb veel nagedacht over hoe het donorkind zich vele jaren later zou voelen – en of het zich verontwaardigd zou voelen als het mijn boodschap aan hem/haar zou lezen en misschien uitleg nodig zou hebben?
Ik zou op een gegeven moment mijn persoonlijke boodschap willen herschrijven en er een boodschap aan toevoegen dat hij/zij voorrang moet geven aan het ontwikkelen van de eigen interesses – voor hun eigen bestwil. En gelukkig zijn. En voor zichzelf zorgen.”
Waarom heb je ervoor gekozen om een open spermadonor te zijn?
“Het feit dat ik mijn moeder niet zo goed ken, heeft mijn beslissing beïnvloed. Wat is eigenlijk genetisch bepaald wat persoonlijkheid betreft en wat is het gevolg van cultuur en socialisatie? Daarom was het voor mij gemakkelijk om het standpunt van de donorkinderen te zien en te beseffen dat zij misschien veel vragen hebben. En ik wilde daarbij helpen. Ik was er daarom ook zeker van dat ik een open donor wilde zijn. Ik sta er helemaal open voor dat de mogelijkheid bestaat dat ze contact met me zoeken in de toekomst – en hen misschien kan helpen wat antwoorden te geven. Tegelijkertijd ben ik me er erg bewust van dat het niet mijn kinderen zijn. Ik ben niet hun vader.”
Ben je bang dat je in de toekomst misschien van gedachten verandert over doneren?
“Ik geloof dat je waarden sterker zijn dan je instelling, die met de tijd verandert. Het belangrijkste voor mij als spermadonor is andere mensen helpen. Ik ben ervan overtuigd dat die waarde voor mij de rest van mijn leven belangrijk zal blijven, zodat de beslissing altijd de juiste zal blijven. En als ik ooit onverwacht van mening verander, zal ik mezelf eraan moeten herinneren dat ik dit met de allerbeste bedoelingen heb gedaan. Er zullen altijd keuzes moeten worden gemaakt in het leven en we moeten paraat blijven. Dat moeten we niet vergeten.”
Wat is je beste advies voor mannen die spermadonatie overwegen?
“Het komt aan op je persoonlijke keuze. Als je twijfelt, moet je ermee wachten.”
‘Peter’ is een gefingeerde naam – European Sperm Bank kent Peters volledige identiteit.