Moeite met zwanger worden? Zo ga je om met stress, jaloezie, verdriet en angst
Begeleiding

Moeite met zwanger worden? Zo ga je om met stress, jaloezie, verdriet en angst tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling

Bij het Fertility Care Institute ervaren consulenten vaak dat vrouwen en mannen verbaasd zijn over hoe mentaal belastend het is om een vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan. Het goede nieuws? Deze reacties zijn geheel normaal. Psychotherapeut en vruchtbaarheidsconsulent Mille Duzenius adviseert mannen en vrouwen om te denken aan zelfzorg en om realistisch te blijven.

July 08, 2021
4 min. lees tijd
Helle Tyllesen

Psychotherapeut en vruchtbaarheidsconsulent Mille Duzenius.

Er staat veel op het spel als je onvrijwillig kinderloos bent. Bent u bekend met moeilijke gevoelens zoals eenzaamheid, woede, verdriet en hulpeloosheid? Om er enkele te noemen. Dan zijn er twee dingen die u moet weten. U bent niet alleen. En dit zijn hele normale reacties. Bij het Fertility Care Institute begrijpen ze dit heel goed. Zij hebben zich gespecialiseerd in de begeleiding van mensen die onvrijwillig kinderloos zijn en een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan.

Mensen helpen zichzelf te helpen

Er zijn genoeg deskundigen op medisch gebied, maar de psychosociale aspecten van onvrijwillige kinderloosheid zijn verwaarloosd. Fertility Care Institute biedt ondersteuning op dit gebied voor, tijdens en na de vruchtbaarheidsbehandeling. Want hoe ga je om met deze moeilijke en uitdagende tijd in je leven, waarin het vaak kan voelen alsof je de controle verliest? En wat is de beste manier om voor jezelf te zorgen?

“We willen mensen graag helpen zichzelf te helpen. Het verschilt erg van persoon tot persoon hoe uitdagend het voor hen is. Sommigen raken zwanger bij de eerste poging – anderen moeten 12-13 jaar wachten. Sommigen moeten de droom helemaal opgeven en dat kan een enorm en complex gevoel van rouw veroorzaken”, zegt Mille Duzenius,

Onvruchtbaar zijn kan net zo stressvol zijn als de diagnose kanker krijgen. Het kan resulteren in een stressreactie en het kan aanvoelen als een concreet verlies. Mensen rouwen en voelen zich hulpeloos.”

Een moeilijke periode van wachten tijdens de vruchtbaarheidsbehandeling

Maar hoe kan wachten op een kind dat nog niet bestaat, voelen als verdriet?

Een aantal psychologische processen komen op gang bij vrouwen en mannen die beseffen dat NU het moment is aangebroken om een leven met kinderen te beginnen: Innerlijke beelden en visualisaties. Dromen. Gevoelens en gedachten. Al die opgekropte liefde voor het kind waar ze zo wanhopig van dromen. Met andere woorden, ze zijn meer dan klaar om het ouderschap aan te gaan. Maar als het niet op natuurlijke wijze gebeurt, wat dan? Ook al bestaat het kind vooralsnog alleen in dromen en gedachten, toch kan het wachten alleen al voelen als een verlies – en onzichtbaar verdriet.

We moeten onszelf toestaan verdriet te voelen. We evolueren en leren van de crisissituaties in het leven.

“Bij onze consulten praten we over alle verschillende emoties die vrouwen en mannen doormaken tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling. Bijvoorbeeld het verlies van het romantische idee over hoe het kind zou worden verwerkt. Het tijdsverlies als de droom om een kind te krijgen niet wordt vervuld voor het bereiken van een bepaalde leeftijd. Het verlies van het idee dat je lichaam gezond is. Ons “voortplantingsverhaal” verliep niet zoals we hadden verwacht. We rouwen wanneer we iets verliezen dat iets voor ons betekende – zowel in concrete als in abstracte zin”, zegt Mille Duzenius en ze benadrukt dat deze gevoelens gelden voor zowel vrouwen als mannen die nog een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan en voor degenen die hun droom helaas moeten opgeven.

Concentreer je op wat je kunt beheersen.

Maar alle moeilijke emoties en het verdriet dat het onvrijwillig kinderloos zijn met zich meebrengt, zijn niet alleen maar droevige, statische emoties. Verdriet kan ook genezen, veranderen en ons nieuwe inzichten brengen.

“We moeten onszelf toestaan verdriet te voelen. We evolueren en kunnen iets halen uit crisissituaties in het leven. Hoe ga ik mijn leven leiden in de toekomst? We moeten durven praten over hoe het is om onvrijwillig kinderloos te zijn en op die manier als sterkere en veerkrachtigere mensen eruit komen.”

Dus ja, het hoort erbij dat je tijdens de maanden en mogelijk jaren dat je een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat heel wat niet in de hand hebt. Maar Mille Duzenius zegt dat er een aantal dingen zijn die je wel zelf in de hand hebt en waar je controle over kunt krijgen.

Wij raden je aan een plan te maken over hoe je je tijd wilt besteden tijdens de wachtperiode. Wat is zinvol voor je? Denk aan zelfzorg en zorg voor jezelf.

Zo kun je bijvoorbeeld controle hebben over het hebben van informatie over wat er gaat gebeuren tijdens het behandelingsproces. Neem specifieke vragen mee naar je afspraken met de dokter. Accepteer dat dit nu je leven is. Maak gebruik van je familie en netwerk. Wees geduldig en realistisch. En in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is het zeker mogelijk om te leren omgaan met zware gedachten.

Een zinvol leven met en zonder kinderen

Een belangrijke boodschap van het Fertility Care Institute is om een zinvol leven te leiden, zowel tijdens de behandeling als wanneer je de andere kant bereikt. Of dit nu een leven met of zonder kinderen is.

“Wij raden aan een plan te maken over hoe je je tijd wilt besteden tijdens de wachtperiode. Wat is zinvol voor je? Denk aan zelfzorg en zorg voor jezelf”, zegt Mille Duzenius.

En mocht je een van diegenen zijn voor wie de droom om kinderen te krijgen nooit uitkomt, dan zal er waarschijnlijk altijd een leegte achterblijven. Het punt is niet dat we over het verdriet heen moeten komen. Omdat we er nooit vanaf komen. Maar we kunnen het ermee eens zijn en op termijn de acceptatie vinden om verder te gaan met het leven – zonder kinderen, maar met liefde en zingeving. 

Het belangrijkste is om het eens te worden met je verdriet. En de last niet alleen te hoeven dragen.

Hulp nodig? Neem contact op met het Fertility Care Institute

Op dit moment biedt het Fertility Care Institute alleen ondersteuning en begeleiding in het Deens. Ze zijn bereikbaar per e-mail of telefoon en ze hebben ook een netwerk voor mensen die permanent onvrijwillig kinderloos zijn.

Vind meer informatie of neem contact op met het Fertility Care Institute op:

https://fertilitycare.dk/telefonraadgivning-barnloeshed/