Alleenstaande moeder Pia koos dezelfde spermadonor voor al haar kinderen
Pia Jensen uit Kopenhagen, Denemarken, koos dezelfde donor voor haar kinderen – en zo werd Anna de grote zus van niet slechts één maar twee volle zusjes. Dit was mogelijk omdat ze ervoor had gekozen donorsperma voor meer dan één behandeling op te slaan bij de spermabank. De voordelen zijn onder andere de mogelijkheid voor het kind om een volle broer of zus te hebben.
Pia Jensen en haar dochter.
De 42-jarige Pia Jensen deelt een huis in het centrum van Kopenhagen met drie vastberaden, maar gezellige dametjes. Asta en Alma, een mooie, roodharige eeneiige tweeling van zes maanden oud en hun trotse grote zus Anna van vier. Biologisch gezien zijn ze volle zussen, aangezien Pia voor beide zwangerschappen dezelfde donor koos.
Vruchtbaarheidsbehandeling en zwanger zonder moeilijkheden
In eerste instantie was het bijna te eenvoudig. Na een paar maanden en bij haar tweede poging al werd Pia zwanger, door middel van inseminatie en zonder het gebruik van hormonen. De zwangerschap die tot Anna’s geboorte leidde, verliep ook zonder noemenswaardige ongemakken. De lijst van eisen voor de spermadonor was niet erg lang, maar hij moest een paar kenmerken met Pia gemeen hebben: Blond haar en blauwe ogen. Ze wilde ook graag dat haar donor langer zou zijn dan haar. Pia had echter één strikte eis: Ze wilde een open donor.
“Ik besefte dat er geen garanties zijn dat de donor bereid is mijn kinderen te ontmoeten, maar mijn toekomstige kind moet de kans krijgen meer te weten te komen over haar biologische vader. In ieder geval, als ze op een bepaald moment de behoefte voelt, is de optie niet op voorhand al uitgesloten. De donor is niet de vader en zal dat ook nooit worden, maar hij kan misschien wel antwoord geven op een aantal belangrijke vragen die Anna mogelijk heeft”, zegt Pia Jensen.
Keuze van spermadonor
Pia besprak haar donorkeuze met familie en vrienden. Ze dacht er een paar dagen over na – en plotseling kwam het erg dichtbij toen ze de profielen van de spermabank aan het doornemen was. Na te hebben gefilterd op uiterlijk en haar eis voor een open donor, bleven er 10 donoren over die aan de criteria voldeden.
“Dat was een goed aantal donoren om uit te kiezen. Anders zou het te verwarrend zijn geweest. Ik wilde graag dat de kinderen op mij zouden lijken, omdat ik een alleenstaande ouder ben. Mijn toekomstige kind zou sowieso al anders zijn vergeleken bij een gemiddeld kind.”
Je hebt nooit spijt van de kinderen die je hebt. Als je kinderen wilt, ga er dan voor. En denk eraan om je netwerk om hulp te vragen.
Pia heeft alle informatie van het profiel van de donor uitgeprint en bewaard. Met name de persoonlijke, handgeschreven boodschap, de babyfoto’s en het audio-interview gaven een goed beeld van de persoon achter het profiel.
“Verwekt zijn door een donor is de realiteit voor mijn meisjes. Ik ben bereid hen te vertellen dat er meer halfbroers en -zussen zijn, wanneer ze oud genoeg zijn en meer willen weten. Ik heb andere gezinnen gevonden op Facebook die dezelfde donor hebben gebruikt. Misschien kunnen we in de toekomst profijt hebben van elkaars gezelschap.”
Volle broers of zussen van dezelfde donor
Toen Anna 2,5 was, nam Pia nog een grote beslissing. Pia heeft zelf een jongere zus waar ze als kind een sterke band mee had. Ze zijn nog steeds erg hecht. Dus Pia wilde Anna broers of zussen geven. In het bijzonder volle broers of zussen.
Pia had al vroeg de mogelijkheid onderzocht om dezelfde donor te gebruiken en sprak met European Sperm Bank over de status en de voorraad tijdens dit proces.
Het biologische aspect betekent voor sommigen meer dan voor anderen. Als Anna’s donor niet beschikbaar was geweest, had mijn wens om Anna broers of zussen te geven duidelijk zwaarder gewogen dan het feit dat ze van dezelfde donor moesten zijn.
De daaropvolgende periode werd gekenmerkt door een grote cyclus van drie inseminatiepogingen, hormonen en IVF-behandeling. Daarom nam Pia in het midden van dit alles een pauze van drie maanden. Ze onderging drie embryo-implantaties voordat haar inspanningen werden beloond. De beloning was een dubbele jackpot.
Dubbel geluk na IVF-behandeling
De verloskundige ontdekte een hartslag – en een schaduw – bij de echo in week 7. De zwangerschap voelde ook heel anders dan toen ze in verwachting was van Anna. Deze keer had Pia last van voedselaversie en vermoeidheid. Er moet iets mis zijn, dacht ze.
Dan, op een middag in week negen, voordat Anna van de dagopvang moet worden opgehaald, weet ze het zeker. Pia is geschokt, terwijl ze naar de echo met de twee kleine knipperende hartjes staart. Toen de schok eenmaal was weggeëbd, werd Pia tijdens haar zwangerschap nauwlettend in de gaten gehouden, zoals gebruikelijk bij tweelingzwangerschappen. Op een nazomerdag in 2020 werd Anna de grote zus van haar volle zusjes.
“Het biologische aspect betekent voor sommigen meer dan voor anderen. Als Anna’s donor niet beschikbaar was geweest, zou mijn droom om haar broers of zussen te geven beslist zwaarder hebben gewogen dan de wens dat het met dezelfde donor zou gebeuren”, zegt Pia Jensen.