Livet som forælder

Sådan fortæller du verden, at du er solomor

Som solomor kan det virke overvældende at tale med naboen, kollegerne eller barnets venner om ens familiekonstellation. Vi giver dig her en række gode råd til de kommende samtaler.

April 03, 2020
9 min. læsetid
Helle Tyllesen

At få et barn alene er en beslutning, der kan afføde spørgsmål fra verden omkring dig, måske endda dine allernærmeste.

Nogle spørgsmål er nemme at svare på. I andre tilfælde leder du måske stadig efter det rigtige svar. Derfor kan det være overvældende at være åben om din status som solomor for omverdenen, siger Henriette Cranil. Cranil er psykolog, som er specialiseret i at rådgive kvinder og par om donorassisteret undfangelse - og hun er selv mor til et tvillingepar, der er donorbørn.

"Mange selvvalgte enlige mødre frygter, at de vil blive mødt med fordomme, når de fortæller om deres beslutning. De fleste af disse kvinder drømmer stadig om en familie med to forældre, men de har ikke fundet den rigtige partner, og deres biologiske ur tikker. Jeg har endnu ikke mødt en selvvalgt singlemor, der følte, at beslutningen om at få et donorbarn alene var udelukkende positiv."

Heldigvis kan du med en vis forberedelse sikre, at det bliver nemmere at tale om dit barns tilblivelse og familiekonstellation med folk omkring dig.

1. Vær så åben som muligt - for så mange som muligt

Når du fortæller andre om din beslutning om at få et barn alene, så prøv at være så ligefrem som muligt. Fortæl personen, at du har brugt en sæddonor til at få et barn, og forklar både de positive og negative sider ved din historie. Hemmeligholdelse gør det kun sværere for dig, dit barn og den næste generation af donorbørn, rådgiver Henriette Cranil.

Det kan også være nyttigt at fortælle det til dine kolleger, da du som enlig forælder har brug for en vis fleksibilitet i dit arbejdsliv

"Jeg går ind for åbenhed. Jeg ved, at nogle mennesker er mere private end andre, men prøv at være så ærlig som muligt over for folk omkring dig. Del din viden og dine følelser for at sikre, at ingen fortæller dit barn noget, som du ikke har det godt med."

Denne ærlighed gælder for fremmede såvel som mennesker tæt på dit barn som lærere og pædagoger. Forældrene til dit barns venner skal måske forklare deres børn om jeres familiekonstellation, så hjælp dem på vej ved at tale åbent om din familie og giv dem et ordforråd, de kan bruge over for deres børn. "Det kan også være nyttigt at fortælle det til dine kolleger, da du som enlig forælder har brug for en vis fleksibilitet i dit arbejdsliv", tilføjer Cranil.

2. Accepter - og tillad - kritiske spørgsmål

Hvordan kan du lade dit barn vokse op uden en far? Er det ikke en egoistisk beslutning at få et barn alene?

Når du er åben om din familiekonstellation, kan du også få granskende spørgsmål. Nogle personer kan være hurtige til at dømme enlige kvinder, der vælger at få et donorbarn. Nogle mennesker vil måske give deres mening om sagen, uden at du har bedt om den. Det er en udfordring, men vi er nødt til at finde en måde at sameksistere med mennesker, som mener noget andet end os selv. Det gælder for alle livets spørgsmål, siger Henriette Cranil.

Prøv at øve dig på dine svar på forhånd, og find nogen at teste dine argumenter på. Overvej også, at fuldstændig ærlighed kan være et godt forsvar mod kritikere.

"Prøv at formulere de positive og negative aspekter, når du taler med nogen med kritiske synspunkter. Så kan du se, om det fører til en mere nuanceret diskussion. Fortæl dem, at du ikke ved, om dit barn har brug for en far, men at du vil tale med ham eller hende om det og forklare din beslutning. De fleste kritikere vil tage godt imod, at du har tænkt på dit barns velbefindende på alle måder - også de svære aspekter."

3. Tænk over, hvad der er bedst for dit barn i det lange løb

I sidste ende, når du taler med folk om dit valg om at blive solomor, så handler det om omsorg for dit barn. Donorbørn vil støde på situationer i løbet af deres liv, hvor folk vil sætte spørgsmålstegn ved deres baggrund. Ved at forberede folk omkring barnet og hjælpe med til at bryde tabuet gør du tingene lettere for dit barn.

Af den grund er det værd at overveje hvorfor, hvis du i nogle tilfælde har lyst til at holde din familiesituation hemmelig. Er det på grund af en usikkerhed eller for dit barns skyld?

Start med din familie og nære venner. Hjælp dem med at forstå og giv dem den historie og de argumenter, du ønsker at dit barn skal vokse op med. Hold dem opdateret undervejs. På den måde reducerer du risikoen for, at dit barn føler sig misforstået. Hvis et barn vokser op og tænker, at dele af hans eller hendes baggrund ikke skal tales om, kan barnet internalisere den følelse af, at det er forkert eller skamfuldt. Så det er vigtigt at sikre, at dit barn føler, at det er OK at tale om det hele.

"Hvis du vælger åbenhed, vil dit barn være i stand til at søge vejledning fra andre mennesker end dig, når han eller hun bliver gammel nok til selv at stille spørgsmål. På den måde giver du plads til, at en anden person kan blive en vigtig figur i dit barns liv," siger Henriette Cranil.

4. Vælg, hvor meget du vil fortælle til fremmede

Tilfældige mennesker, som du møder på ferie, forretningspartnere eller kassereren i dit lokale supermarked. Lige så meget som det er en god ide at være åben overfor mennesker omkring dig, behøver alle ikke at vide alt.

Der er ikke noget i vejen med at dele meget lidt information eller give vage svar nogle gange.

Giv mindre information i situationer, hvor du ikke ønsker, at det er den eneste ting, der definerer dig som person, eller når du bare ikke er interesseret i at tale om dine personlige livsvalg, rådgiver Henriette Cranil.

"Der er ikke noget i vejen med at dele meget lidt information eller give vage svar nogle gange. Det betyder ikke, at dit barns baggrund er en hemmelighed", siger hun.

5. Arbejd på din usikkerhed

For nogle kvinder er valget at få et barn på egen hånd baseret på et dybt ønske og "et sidste udkald", så nogle mødre føler sig ambivalente og måske lidt flove over deres beslutning. Det er helt okay. Men som mor skal du tænke grundigt over at tackle din egen usikkerhed for aldrig at give den videre til dit barn, siger Henriette Cranil.

Af den grund anbefaler Cranil, at du tager et grundigt kig på dine motiver, hvis du ikke er ærlig i nogle situationer. Sørg for, at forlegenhed aldrig er grunden til ikke at være åben.

"Når du diskuterer emnet, så prøv at tilbyde nuancerede meninger i stedet for stædigt at forsvare din beslutning. Tag ansvar for dit valg, og husk, at det er okay, hvis din beslutning kommer med både gode og dårlige sider."

Hvis du har brug for support, kan du blive en del af netværk for solomødre, hvor du kan dele dine tanker og finde støtte.

6. Start samtalen, og antag det bedste

Som selvvalgt enlig mor kan du møde spørgsmål, som familier med to forældre aldrig støder på. Men som oftest stiller folk slet ingen spørgsmål. Eller måske vil du opleve, at folk klodset prøver at undgå emnet eller fumler lidt med sætningerne, når de taler om dit barns familie.

Tag ansvar for situationen, og vær ikke bange for at starte samtalen. I mange tilfælde siger folk ingenting, fordi de er bange for at sætte dig eller sig selv i en akavet situation. De er måske i tvivl om, hvad de rette ord er - for eksempel om man siger donorbarn, donorundfanget eller noget helt tredje - og de vil ikke virke uhøflige eller uvidende.

Når du starter samtalen, får du kontrol over, hvor dialogen bevæger sig hen. Og ved at tale åbent om din familie giver du folk det sprog, de måske mangler. Du signaliserer også for dem, at det er okay at stille spørgsmål. I sidste ende baner dit mod og åbenhed vejen for et lettere liv for dit barn og andre donorbørn.

Ressourcer

Leder du efter hjælp og fællesskab hos andre kvinder, der har valgt at blive solomor? Her har du et overblik.

Internationale ressourcer

 

Danske ressourcer

Tag et kig på vores donorer – du skal blot have en gratis konto