Guide

Hvad koster en fertilitetsbehandling med donorsæd? En komplet guide

Udgifterne til at stifte familie ved hjælp af donorsæd omfatter meget mere end prisen på selve sæden. I dette blogindlæg kan du få et overblik over de udgifter, som du skal bruge penge til, når du forsøger at få dit ønskebarn.

March 05, 2024
7 min. læsetid
Lotte Sørensen

Det kan være meget følelsesladet at stifte familie. Men når det indebærer fertilitetsbehandling med donorsæd, så følger der også økonomiske overvejelser med

Dette blogindlæg giver dig et indblik i de økonomiske aspekter ved fertilitetsbehandling ved hjælp af priseksempler fra Storbritannien, Tyskland, Holland og Danmark.

Du kan læse om:

  • Prisen for donorsæd
  • Hvad det koster at få et barn ved hjælp af IUI, IVF eller ICSI i Storbritannien.
  • Hvad det koster at få et barn ved hjælp af IUI, IVF eller ICSI i Tyskland.
  • Hvad det koster at få et barn ved hjælp af IUI, IVF eller ICSI i Holland.
  • Hvad det koster at få et barn ved hjælp af IUI, IVF eller ICSI i Danmark.
  • Hvad hvis min behandling ikke er dækket af det offentlige sundhedssystem eller en forsikring?
  • Andre faktorer, der kan have økonomisk betydning, når du forsøger at blive gravid.
Hvis du lige har startet processen, ved du måske ikke, hvilken type behandling du har brug for, eller hvad IUI, IVF og ICSI betyder. Tjek vores ordliste, som forklarer disse begreber og andre fertilitetsudtryk.

De følgende priseksempler er gældende, hvis du selv skal betale for hele forløbet. Under hvert land kan du se finansieringsmulighederne.

Priser på donorsæd

Prisen på donorsæd afhænger af, om du ønsker en donor med eller uden ID Release,og den type behandling, du skal have.

Et sædstrå koster fra 685 til 1.295 euro. Vær opmærksom på, at du måske skal bruge mere end et sædstrå for at have nok til hele behandlingsforløbet.

I visse lande skal du også købe et pregnancy slot, som er en måde, landende bruger til at regulere, hvor mange familier en donor må bidrage til. Et pregnancy slot koster 350 euro i Danmark og 550 euro i resten af verden.

Se alle vores priser her.

Storbritannien: Prisen på fertilitetsbehandling med IUI, IVF eller ICSI

IUI: 700-1.600 GBP (813-1.860 EUR)
IVF: 3.000-10.000 GBP (3.400-11.700 EUR)
ICSI: 4.000-1.3650 GBP (4.600-16.000 EUR)

Kilder: NHS og Total Fertility.

Betalt behandling:

Mange kvinder og par er berettiget til at få deres fertilitetsbehandlinger betalt af NHS. Berettigelsen afhænger af faktorer som din alder, livsstil og din bopæl, hvilket også nogle gange kaldes for postnummerlotteriet.

Hjemmesiden Fertility Mapper har et værktøj,som vi synes er nyttigt. Her kan du indtaste dine oplysninger, hvorefter værktøjet skønner, om NHS betaler for din behandling.

Det kan også være en god idé at tjekke din sundhedsforsikring, da nogle forsikringsselskaber dækker fertilitetsbehandling med donorsæd (f.eks. BUPA).

Tyskland: Prisen på fertilitetsbehandling med IUI, IVF eller ICSI

IUI: 250-1.000 EUR
IVF: 2.500-8.000 EUR
ICSI: Vi har ikke kunnet finde specifikke priser for ICSI-behandling i Tyskland, da de fleste klinikker betragter det som en tilføjelse til IVF.

Kilder: MVZ Fertility Center Hamburg

Betalt behandling:

Behandlingernes udbud og finansiering varierer en smule i de enkelte forbundsstater. Generelt vil den lovpligtige sygesikring dække 50 % af udgifterne til tre behandlingsrunder for ægtepar, der opfylder en række kriterier. Private sundhedsforsikringer kan have en bredere dækning, som omfatter ugifte par eller enlige kvinder, men det varierer meget blandt forsikringsselskaber – så tjek dækningen med din sundhedsforsikring.

Holland: Prisen på fertilitetsbehandling med IUI, IVF eller ICSI

IUI: 300-1.000 EUR
IVF: 2.000 EUR
ICSI: 2.300 EUR

Kilder: Nij Geertgen

Betalt behandling:

Den grundlæggende sygesikring i Holland dækker tre IVF-behandlingsrunder.

Danmark: Prisen på fertilitetsbehandling med IUI, IVF eller ICSI

IUI: 1.400-4.310 DKK (190-580 EUR)
IVF: 24.000-70.000 DKK (3.200-9.400 EUR)
ICSI: 27.000-40.000 DKK (3.600-5.400 EUR)

Kilder: Trianglen Fertilitetsklinik.

Betalt behandling:

I Danmark tilbydes tre gratis fertilitetsbehandlinger på offentlige klinkker. Regeringen planlægger at udvide dette til seks gratis behandlingsrunder inden oktober 2024.

Du skal dog stadig selv betale for eventuel medicin eller hormonbehandling. Hvis du har en privat sundhedsforsikring, dækker den muligvis alle eller nogle af udgifterne hertil.

Andre udgifter i forbindelse med fertilitetsbehandling

Ud over selve behandlingen skal du eventuelt også forudse udgifter til følgende:

Udgifter til hormonbehandling under dit behandlingsforløb

Afhængigt af din situation vil den bærende forælder sandsynligvis i hormonbehandling.

Hvis du forsøger at blive gravid ved hjælp af insemination og ikke har problemer med fertiliteten, kan du eventuelt undlade hormonbehandlingen. Men ofte vil fertilitetsspecialister stadig anbefale at booste din naturlige cyklus med hormoner for at øge chancerne for at blive gravid.

Konsultationer, scanninger og prøver

Ud over selve fertilitetsbehandlingen skal du møde op til konsultationer, og måske skal du have udtaget nogle prøver og gennemgå scanninger. Klinikkerne tilbyder ofte pakker, hvor både behandling og andre ydelser er inkluderet, men det varierer. Vi anbefaler, at du spørger din klinik, hvad der er inkluderet i prisen, og ikke mindst, hvilke andre udgifter du kan forvente.

Hvad er mine muligheder, hvis min behandling ikke er dækket af det offentlige sundhedssystem eller en forsikring?

Hvorvidt du kan få din behandling betalt kan afhænge af faktorer som civilstand, alder og livsstil og varierer meget i de enkelte lande og regioner. Men du skal ikke miste modet, hvis du ikke er er berettiget til betalt behandling. Mange klinikker og sædbanker som for eksempel European Sperm Bank tilbyder fleksible betalingsordninger.

Andre faktorer, du bør overveje

Du bliver måske ikke gravid i første forsøg

Det kræver ofte mere end ét forsøg at blive gravid, også selvom man ikke har fertilitetsproblemer. Det vil kræve flere konsultationer og behandlinger på din klinik og flere sædstrå fra din donor. Vi anbefaler at købe 3 - 5 sædstrå. Vi tilbyder at opbevare sæden i vores depot og kun sende den, når du har brug for den. Læs mere om vores sæddepot her.

Måske vil du tjene mindre

Når du er i fertilitetsbehandling, kan det være nødvendigt at tage fri fra arbejde for at gå til behandling eller passe på dit mentale helbred. Derfor er det en god ide at tjekke din ansættelseskontrakt. Hvis hvis du er tryg ved det, kan du tale med din leder om, hvorvidt det påvirker din indkomst.

De følelsesmæssige omkostninger

For nogle kan det at være psykisk hårdt at være i fertilitetsbehandling. Læg en plan for, hvordan du vil passe på dig selv, og overvej at afsætte penge til terapi eller lignende.

Hvad gør jeg nu?

Hvis du ønsker stifte familie med donorsæd men er usikker på, hvad dine muligheder er, så tilbyder vi gratis rådgivning på 12 forskellige sprog med vores lydhøre team af rådgivere. Book en rådgivning her.